What I learned from… Padua

21/02/2012 0
What I learned from… Padua

Op 9 februari 2012 bracht het zorggilde een bezoek aan De Wever, locatie Padua in Tilburg. Padua won in 2009 de Gastvrijheidzorg award. Een dag lang hebben we mogen meekijken met de visie, het beleid, de veranderprocessen en hebben we een kijkje in de keuken gekregen. Graag deel ik wat bij mij het meest is bijgebleven van de dag.

Sterk leiderschap en commitment bestuur

De ontwikkeling bij Padua is gestart bij één enthousiaste locatiedirecteur met visie en lef: Kees Theeuwes. Belangrijk is dat Kees in het begin ruimte en vertouwen kreeg van de Raad van Bestuur. Een belangrijke basis voor het ontwikkelen van gastvrijheid in de pioniersfase: commitment van de bestuurders en ruimte om te mogen ontwikkelen, met vallen en opstaan. Pioniers in gastvrijheidontwikkeling hebben het hitteschild van hun manager nodig: mogen ontwikkelen zonder direct op de vingers getikt te worden als het niet direct lukt.

Vervolgens is Kees zijn visie gaan uitdragen en cultuurdragers gaan zoeken die hem zijn gaan helpen met het uitvoering geven aan zijn plannen. Al met al heeft het 6 jaar geduurd om te staan waar ze nu staan. Het bewijst dat, het ontwikkelen van gastvrijheid, cultuurverandering, tijd kost.

Duidelijke, inspirerende, eigenwijze visie

De no-nonsense visie van Padua is helder en stoer. Geen ja maar. Denken vanuit het referentiekader: wat zou “ons moe” er van vinden? Geen huisreglement. Nou ja, een huisreglement met één regel: leef het leven zoals u dat wenst!”. Nee bestaat niet, u bepaalt.

Gewoon doen. Wonen en verhuizen in plaats van opname. Geen kosten maar verdienen. Geen voeding en vocht maar lekker eten en drinken. Geen weekendbezetting.

Het betrekken van de cliënt en familie bij (zorgplan)besprekingen. Ik werk hier, hij/zij woont hier. Kortom, gastheerschap uit het hart.

Integraal, aanspreekcultuur en scholing

De aanspreekcultuur blijkt de basis voor de organisatie om de visie werkelijkheid te kunnen maken. Een pittige verandering! De verandering bij Padua heeft invloed op de medewerker tevredenheid. Tot op heden blijft deze achter op de gasttevredenheid. “We verwachten dan ook veel van onze medewerkers”, aldus Kees Theeuwes. Alhoewel in het begin weinig geïnvesteerd werd in training, bleek scholing noodzakelijk om de verandering door te zetten.

Gastvrijheid is bij de Wever geen “dingetje” van de facilitaire dienst maar verweven in de cultuur en structuur van de hele organisatie, van zorg, facilitair en welzijn. Gastvrijheid is een integrale waarde geworden.

Deze bijeenkomst heeft mij geïnspireerd en ik hoop dat het de andere leden van het zorggilde inspiratie heeft gegeven om ook actief gastvrijheid uit te dragen.


Reageer »